Završna konferencija

U četvrtak, 9.6.2022. u Vijećnici Grada Čakovca održana je završna konferencija projekta POLIGON ARHITEKTURE čiji je korisnik Udruženje arhitekata Međimurja, a partner Grad Čakovec.

Prisutnima su se obratili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, a više o projektu su prezentirale predstavnice Udruženja arhitekata Međimurja – voditeljica projekta Blanka Levačić i koordinatorica projekta Marija Dekar.

U aktivnostima projekta sudjelovalo je više od 60 učenika Graditeljske škole Čakovec, Gimnazije J. Slavenskog Čakovec, Srednje škola Čakovec, Srednje škola Prelog, studenata Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, te 15-ak zainteresiranih građana, a u održanim javnim tribina sudjelovala je i šira javnost.

U nepredvidivo vrijeme pandemije logično je da se dio kulturnih sadržaja odvijao online, no naša tijela i dalje borave u fizičkom prostoru. Poruka “ostanimo doma” značila je fokus na privatne prostore naših stanova i kuća, pri čemu je postalo jasno koliko su bitni vanjski prostori balkona, terasa i dvorišta. Ti su prostori nakratko zamijenili javne prostore trgova, parkova, ulica, no nikako nisu jednakovrijedni nadomjestak. Za razliku od kuća i stanova čiji se izgled, lokacija i veličina itekako razlikuju s obzirom na socioekonomski status vlasnika, javni su prostori mjesta koja nude jednake mogućnosti korištenja svim socijalnim skupinama i upravo zato važno je ustrajati na njihovoj kvaliteti te educirati mlade o njihovoj važnosti.

Poligon arhitekture kroz predavanja, radionice i javne tribine te materijalizacijom ideja stvaranjem brošura i prostorne intervencije pridonosi razvijanju kreativnog mišljenja, znanja i vještina iz područja urbanizma i arhitekture.

Iskustva starijih doprinos su i inspiracija daljnjim promišljanjima o prostoru, a uključivanjem u projekte u vlastitoj zajednici mladi postaju dio društvenih i prostornih transformacija.

Povezane objave

Brošure

U prostor: Radionice

U prostor: Tribina

U prostor: Predavanja